IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie si Ortopedie
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
luni-vineri 08.00-16.00
sâmbăta zi liberă
duminica zi liberă
Telefoane de contact:
Sectia Consultativa (373 22) 295-443
Sectia intarnare (373 22) 244-332
Anticamera (373 22) 242-330
Fax (373 22) 244-150
E-Mail:
Consultant info@ms.md
PR consultant info-pr@ms.md
Web admin admin@ms.md

 

Scurt istoric

Scurt istoric

 

Asistenta medicala a pacientilor cu traumatisme traditional era in competenta medicilor chirurgi. Ajutorul specializat in Trauma­tologie si Ortopedie in republica s-a dezvoltat incepând cu anii 60 ai secolului XX. Arhitecti si fondatori ai acestui serviciu sunt profesorii N. Testemitanu, iar in Trauma­tologie si Ortopedie pediatrica Natalia Gheorghiu - absolventa a Universitatii din Bucuresti (1940). Ambii si-au facut doctoratul in probleme de prioritate majora: Osteosinteza fracturilor osoase (N. Testemitanu, 1958); Tratamentul chirurgical in patologia bonturilor de femur si gamba (N. Gheorghiu - 1948, 1953). in anul 1960 Natalia Gheorghiu a inaugurat catedra de Chirurgie pediatrica cu curs de Ortopedie si Traumatologie, creând o scoala nationala autohtona in aceasta directie. Pâna atunci, din anul 1954, preda aceasta disciplina la catedra de Chirurgie Spitaliceasca.

      N. Testemitanu, fiind medic-sef la Spitalul Clinic Republican, ulterior rector al Institutului de Medicina din Chisinau (ISM), sef de catedra, Ministru al Sanatatii, s-a implicat personal in elaborarea strategiei si realizarea acestui serviciu:

 

a)  in anul 1959 este deschisa prima sectie specializata din republica (40 paturi) in cadrul Spitalului    Clinic Republican;

 

 

b)  in anul 1962 a fost creata catedra Traumatologie, Ortopedie si   Chirurgie   de   campanie,   in     cadrul careia s-a organizat   reci­clarea specialistilor;

 

c)  in anul 1962 a fost inaugurat Laboratorul de conservare a tesu­turilor  

d) in anul 1964 a fost dat in exploatare Spitalul Clinic Repu­blican de Traumatologie, Ortopedie si Protezare, construit sub egida Domniei sale.

      Profesorul N. Testemitanu s-a preocupat indeaproape de prega­tirea specialistilor in ramura: prin subordinatura, interna tura, secundariat clinic, aspirantura, doctorantura, reciclarea medicilor generalisti si a chirurgilor pasionati de aceasta disciplina; rezidentiatul la aceasta specialitate este legitimat in anul 1991 de Ministrul Sanatatii de atunci - Gh. Ghidirim - la propunerea acad. I. Ababii (prorector, ulterior rector, actualmente Ministrul Sanatatii) si prof. I. Marin (decan la Facultatea Medicina Generala), folosindu-se in acest scop bazele clinice locale si din cele mai prestigioase centre stiintifice din Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Harkov, Mensk, ulterior -Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, apoi centre din Franta, SUA, Germania, Italia etc.

      In  scurt  timp   in   orase  si  in   majoritatea raioanelor   republicii   au   fost   deschise   sectii respective, in policlinici - cabinete; in orasele mari - inclusiv puncte traumatologice. Considerabil au crescut posibilitatile de investigare a pacientilor. Dispensarizarea pacientilor cu afectiuni ortopedice a devenit obligatorie pentru toate institutiile in cauza. Astfel prima etapa a strategiei, programata de prof. N. Testemitanu, a fost realizata. in a. 1990 in republica activau circa 300 de specialisti (in a. 1959 erau numai 5). 

      Erau disponibile peste 2000 de paturi specializate. A crescut considerabil si profesionalismul specialistilor in domeniu. Fiecare oras si centru raional era consultat, programat si la necesitate, de curatori - specialisti din clinicile ISM. Din a. 1961 functioneaza Asociatia republicana a traumatologilor ortopezi. Dirijarea serviciului in cauza pe parcurs este asigurata de Ministerul Sanatatii cu implicarea directa a specialistilor de frunte (profesorii N. Gladârevski, Larisa Iacunin, I. Marin, S. Stamatin. V. Betisor, in prezent F. Gornea; P. Moroz - ortopedie pediatrica) si a Spitalului Clinic Republican Traumatologie si Ortopedie (medicii-sefi B. Streletchi, N. Dolghii, C. Codreanu, N. Mihul) - conform legislatiei in vigoare. La realizarea strategiei in cauza de asemenea si-au adus aport esential profesorii S. Vetrila, M. Corlateanu, I. Prisacari, P. Ciobanii, conferentiarii C. Cozub, P. Pulbere. A. Moraru, P. Tapu, sefii sectiilor specilizate; actualmente conferentiarii N. Capros, O Pulbere, Gh. Croi toni, M. Darciuc, G. Verega, I. Tofan, etc. Nivelul de cunostinte a specialistilor in domeniu este apreciat de Comisia de Atestare a Ministerului Sanatatii. De rând cu compartimentele traditionale o ampla dezvoltare au capatat chirurgia mâinii, chirurgia plastica, chirurgia vertebrala; s-au largit posibilitatile de implantare a endoprotezelor moderne, folosirea tehnicii microchirurgicale, endoscopice, etc.

       A avansat mult colaborarea stiintifico-practica cu diferite centre internationale, preponderent din România. Corpul profesoral-didactic prin lucrarile sale, publicate in editii prestigioase, inclusiv in Revista de Ortopedie si Traumatologie (Bucuresti), si participarea la foruri de specialitate din multe tari a facut Republica Moldova cunoscuta in lume. in republica au avut loc 7 conferinte si 6 congrese pe teme actuale cu participare internationala. Impunatoare sunt inventiile autohtone in traumatologie si ortopedie, multe din care au fost apreciate cu medalii la expozitii internationale. Prin urmare, scoala basarabeana de Traumatologie si Ortopedie, initiata de prof. N. Testemitanu, continua cu succes activitatea.